Mine sider.

21.08.2011

B-12 mangel eller psykisk trøtthet???

   Jeg har i flere år gått rundt og følt meg periodevis slapp, trøtt og ganske sliten i "sjela". Da jeg har problemer med ryggen, prolaps, slitasje, arthrose  m.m, har jeg hele tiden trodd at slitenheten kommer fra dette. Selv om man ikke har konstant vondt 24/7, har jeg mange uker av året plager som gjør at jeg må uffe og okke meg når jeg skal reise meg opp eller sette meg ned.
Da jeg var hos legen på vårparten i år, nevnte jeg dette atter en gang og sa at jeg i grunn var dritt lei ha denne "slitene" følelsen i lange perioder + at søvnmønsteret ikke var noe bra. Søvn har jeg også hatt problemer med store deler av det voksne livet. Greit nok at jeg er et B menneske, men er biten med å våkne opp x antall ganger per natt som gjør at kvaliteten på søvna blir ekstremt dårlig over tid. Dette skjer spesielt i stressende og dårlige perioder.
Løsningen på dette har blitt at jeg legger med ganske sent, for da får jeg sove lengre i strekk. Legger jeg meg som normale folk, rundt kl 23 - våkner jeg kanskje rundt 01 tiden og ligger der vrir meg.
I perioder sover jeg faktisk helt greit, men sjelden en hel natt uten å våkne. Hører med at jeg drømmer veldig mye, en del mareritt i de verste periodene. Da kan jeg våkne av mine egne skrik og at hjertet dunker i takt med et damplokomotiv. Drømmene går ofte ut på at noen er etter meg og jeg skal flykte, eller at jeg skal prøve innhente noen men aldri når frem. Fryktelige slitsomme drømmer. Er litt opptatt av å tolke disse drømmene jeg da, og har jo skjønt mye av hvorfor jeg drømmer disse. Opplevelser i livet kverner rundt i pappen min, noe i hverdagen kan ha fått meg til å tenke på noe som har skjedd før, mange ganger noe mindre bra - og dette setter vel i gang jobbe senteret i hjernen min så det holder.
Isåfall, jeg beskriver dette for legen og vi tar noen blodprøver. Først får jeg beskjed om at jeg har for lav blodprosent, men jernlageret er bra. Har sliti et par ganger med lavt jernlager og har da vært hinsides trøtt.
Oki, da eter vi jernpiller og håper det funker bra.
Men så får jeg en kontra beskjed, disse legene starter jo og slutter i praksisen sin som de selv ønsker, så hun jeg hadde hatt en periode, var brått borte vekk - tilbake til fastlegen... mye rart.
Han hadde da gått igjennom testene og funnet ut at jeg hadde lave B12 verdier + to andre ting jeg ikke husker i farta. Fikk B vitaminer på resept jeg gikk på en periode, uten at det hjalp. Da var det frem med sprøyte og rett i skinka. 1gang hver uke i 3 uker, deretter 1 i mnd i 3 mnd for så 1 gang hver 3 mnd.
Jeg har nå en sprøyte igjen av den "1gang i mnd" perioden min. I starten merket jeg i grunn ikke noe, det gikk vel minst 5 uker før jeg begynte føle meg litt mindre trøtt. Så jeg var i grunn veldig glad for at dette hadde virket jeg da. Selv om bivirkningene var utrolig urein hud, fikk kviser i hodet og ellers der jeg aldri har hatt en kvise. Også økt apetitt - det var opp 4 - 5 kg på no time!
Jeg føler meg også ganske irritert pga disse tingene, det eneste jeg gjør er og rense hud og ha grønn alge maske i trynet, dritt lei!!!
Det med matlysta også, er sulten hele tiden og spiser som en mann, ikkje bra!!
Nå i disse dager har trøttheten kommet tilbake, men selvfølgelig kan det være andre årsaker som spiller inn.
Nevnte jo dette for legen og han sa at synes jeg B vitaminene hadde hjulpet, skulle jeg fortsette - og jeg kan ikke si annet en at jeg merket jo en forskjell en stund.

Men tenker at jo at dette kan være tilfeldig????

Legen har aldri snakket om å finne grunnen til vitaminmangelen, det kan være flere årsaker.
B12 kan ikke lagres i kroppen og må dermed tilføres gjennom maten vi spiser. Et normalt kosthold vil være med på å dekke dette behovet ved hovedsakelig kjøtt og melkeprodukter.
Vegetarianere er en utsatt gruppe for B12 mangel, noe jeg IKKE er.
Jeg selv nevnte IF, som er et stoff som lages i magesekken. IF binder seg til B12 og har i oppgave å ta opp vitaminet i tarmen og få det videre til blodet.
Du har også Anemi, hvor mangel på antall røde blodlegemer eller redusert innhold av fargestoffet i de røde blodlegemene er årsaken.

De røde blodlegemene har i oppgave transportere oksygen fra lungene til kroppens celler. siden det dannes et antistoff mot de cellene som lager IF, vil disse dø og med tiden utvikles det B12 mangel og blodmangel. ( Pernisiøs anemi )

Det er mange tegn på B12 mangel, de jeg har slitt med er:

* Slapphet
* Trøtthet
* Glemmer lett

Har også vært svimmel i noen få tilfeller, hvor jeg har følt at jeg virkelig skulle skalle pann i dusj døra, måtte holde meg fast og håpe på det beste. Kvalme har jeg så vidt sneiet borti, så vidt jeg vet ikke gravid så kan ikke skylde på det. Men det har vært sjeldent, så vet ikke om det har noen sammenheng med dette.
Har også følt meg deppa og nedstemt, men dette kommer og går og er ikke noen depresjon slik de som lider av en depresjon føler seg.
Hovedsakelig for min del har energinivået vært på bunn, og det ganske lenge lenge - vi snakker år!!
Alt dette medfører jo også at lysten til å være med på ting, trene osv blir dårlig.
Man orker rett og slett ikke engasjere seg i så mye, man føler seg matt.
Det blir til at man tvinger seg på trening fordi man synes man må.
Dette er feil i mine øyne, jeg vil på trening fordi jeg har lyst, noe jeg alltid har hatt stort sett.
Sum a summarum - Det stinker ha det slik!!!
Alle mennesker har jo igjennom livet, sine erfaringer og hendelser som kan påvirke psyke, stress osv, dette har selvsagt en del å si i forhold til hva man "orker" i hverdagen og generelt føler seg.
Mine erfaringer har nok en del med helheten gjøre og B12 mangelen har jo lagt seg som et pent tilbehør oppå dette.
Det å aldri føle seg ordentlig våken er til å bli gal av, folk rundt deg som ikke er plaget av slikt, blir dritt lei av å høre dette og skjønner ikke hvor irriterende følelsen av å gå i tåke dis er.
Sove godt en hel natt uten å våkne, føle seg opplagt og happy.
Det eneste som kan bøte på dette er nok en forelskelse, haha - da har man den opplagte følelsen jeg snakker om, dog i en litt større grad en normalt, men eneste jeg kan sammenligne det med.
Men i en slik koma tilstand gidder man jo ikke sjekke mannfolk, hadde sikkert forsovet meg til daten samme hva.;)

Satser på at dette tilbakefallet av trøtthet skyldes andre ting, det som er skummelt for jeg vet jo ikke om det er sånn eller sånn.
Tar nå sidde sprøytene da og håper på det beste, får vel tvinge meg til å være mere aktiv, men det er ikke like lett alltid.
2 kommentarer:

 1. huff, så slitsomt! KJenner meg igjenn i mye av det du skriver. Sliter selv med trøtthet, lite søvn, mareritt og generelt det du beskriver her, sett bort i fra de fysiske smertene. Hos meg ligger det mer psykisk, og jeg antarf at det er det som gjør at jeg er sliten og trøtt hele tiden.

  Legene har ikke så mye å komme med igrunn, og min lege anbefalte meg å slutte på de medisinene jeg bruker som er med på å hjelpe meg gjennom hverdagen. Sa også til han at jeg VET at de ikke har noe med saken å gjøre, fordi jeg har vært slik lenge før jeg begynte på dem også! Hurra for gode leger!

  MEN, en ting som har hjelpt meg veldig med overskuddet er herbalife! Jeg kom over dette produktet for et par år siden, og det er helt fantastisk og gjør virkelig susen på energi nivået! Burde virkelig prøves!;)

  SvarSlett
 2. Hei.

  Hvilke herbalife produkt er det du bruker, det finnes jo så masse.
  Tanken på at det faktisk er Psykisk har jo vært der lenge. Men det er dette periode mønsteret jeg ikke forstår meg på alltid. Vet at i stressede perioder kommer marertitt for fullt, tankene vandrer vel dit de selv vil når jeg sover, det merkes jo godt.
  Lei alt som har med trøtthet gjøre, så lei at jeg spyr av det snart.
  B12 min var jo lav, så mulig den hadde en del si, men blir sliten i hue av å igjen bli trøtt, nå som den sansyneligvis har steget mye.

  SvarSlett

Blir glad om du legger igjen en kommentar :)